Pada cuti hujung minggu selalunya minum petang sempatlah disediakan juadah yang lebih berat, selalunya bihun atau mee sup bodo je. Hari ini cuba buat sedikt kelaianan untuk ubah selera, cuba masak spaghetti, anak-anak pula asyik merengek nak makan spaghetti. Dengan ruang masa yang terhad digagahi juga memenuhi pemintan anak-anak dan pada ruangan ini dikongsikan resepi masakan spaghetti yang paling mudah,tapi rasanya boleh le tahan.
- 1/2 paket spaghetti
- 1 tin sos prego tradisional
- 1 labu bawang dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih dipotong dadu
- 6 batang sosej dihiris nipis
- keping daging kisar
- Cendawan butang dalam tin dipotong kecil
- Garam
- Gula
- Air secukupnya
- 1 sudu serbuk oregano
Spaghetti
Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, Toskan
Kuah spaghetti
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih dan bawang besar, masukkan daging kisar dan sedikit air
- Masukkan sos prego. Masak hingga daging empuk.
- Masukkan garam, gula, sosej, cendawan butang dan oregano. Biarkan masak dalam api perlahan.
Emm....dap nye....kalu letak meat ball lg dap kut...
ReplyDeleteAlong.. Nak sket.. Hehhee
ReplyDelete