Menu

PERIA KATAK GORENG BERLADA


Peria katak mempunyai khasiat yang baik bagi pengidap kencing manis, Jika diamalkan memakanya bersama sajian nasi dapat membantu menurunkan paras gula dalam darah.

Bahan Peria Katak Goreng Berlada:
4 biji peria katak
(dihiris nipis dan direndam air garam beberapa minit - untuk mengurangkan rasa pahit)
1 biji telur
6-8 ekor udang
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili
1 biji lada besar
1 biji lada hijau
2 sudu  minyak masak

Penyediaan:
Panaskan kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan telur dan kacau.
Masukkan peria dan udang.
Masukkan semua cili dan lada yang telah dihiris.
Tambahkan perasa  secukup rasa.

Tips:
Kalau ingin lebih ragup, rendamkan hirisan peria ke dalam air kapur beberapa minit kemudian cuci sehingga bersih.

No comments:

Post a Comment