Sudah agak lama juga tak masak lala...hari ini ada kesempatan untuk ke Nat (pasar sehari orang utara) jumpa lala....harga agak mahal RM10/kg. Mungkin disebabkan di utara sekarang musim hujan...harap-harap taklah disebabkan harga minyak yang naik 20 sen tu...selalunya RM6/kg.
Bahan-Bahan Lala Masak Lemak Cili Padi:
- 1. kg lala
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- 6 biji cili padi (merah)
- 3 ulas bawah putih
- 1 ulas bawah merah
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 250 ml santan ( 1 kotak kecil santan)
- 1 cawan air
- 1 biji lada besar (sebagai hiasan)
- Tumbuk semua bahan kecuali serai
- Ketuk Serai
- Masukkan santan san semua bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk.
Tips:
- Api dinyalakan setelah bahan telah tersedia.
- Api tidak perlu kuat dan perlu dikacau selalu bagi mengelak santan pecah minyak.
- Hanya secubis garam diperlukan kerana lala telah masin.
No comments:
Post a Comment