Menu

LALA MASAK LEMAK CILI PADI



Sudah agak lama juga tak masak lala...hari ini ada kesempatan untuk ke Nat (pasar sehari orang utara) jumpa lala....harga agak mahal RM10/kg. Mungkin disebabkan di utara sekarang musim hujan...harap-harap taklah disebabkan harga minyak yang naik 20 sen tu...selalunya RM6/kg.

Bahan-Bahan Lala Masak Lemak Cili Padi:
  • 1. kg lala
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 6 biji cili padi (merah)
  • 3 ulas bawah putih
  • 1 ulas bawah merah
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 250 ml santan ( 1 kotak kecil santan)
  • 1 cawan air
  • 1 biji lada besar (sebagai hiasan)
Penyediaan
  • Tumbuk semua bahan kecuali serai
  • Ketuk Serai
  • Masukkan santan san semua bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk.

Tips:
  • Api dinyalakan setelah bahan telah tersedia.
  • Api tidak perlu kuat dan perlu dikacau selalu bagi mengelak santan pecah minyak.
  • Hanya secubis garam diperlukan kerana lala telah masin.



No comments:

Post a Comment