Menu

AYAM MASAK MERAH


Ayam Masak Merah sesuai dihidangkan bersama nasi tomato

Bahan A
  • Ayam 1 ekor +- 2 kg (letakkan garam kunyit dan goreng sehingga kekuningan - jangan terlalu garing) 
Bahan B (untuk tumisan)
  • 3 inci kayu manis
  • 3 kuntum bunya lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 3 bunga cengkih
  • 150ml minyak masak - hasil gorengan ayam tadi (ikut keperluan)
Bahan C
  • 2 genggaman lada kering (rebus dan toskan)
  • 3 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 4 batang serai
  • 3 labu bawang besar
  • 4 labu bawang merah 
  • 6 ulas bawang putih (Semua bahan di atas diblend dan ditumiskan bersama Bahan B)
Bahan D
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan tomato puree
  • 1 cawan sos cili
Tips
  • Serai dan lengkuas perlu diracik halus sebelum diblend
  • Jumlah santan akan mempengaruhi warna masakan
  • Seimbangkan rasa masam dengan gula
  • Berhati-hati dengan garam kerana ayam telah masin.

No comments:

Post a Comment