Ayam Masak Merah sesuai dihidangkan bersama nasi tomato
Bahan A
- Ayam 1 ekor +- 2 kg (letakkan garam kunyit dan goreng sehingga kekuningan - jangan terlalu garing)
Bahan B (untuk tumisan)
- 3 inci kayu manis
- 3 kuntum bunya lawang
- 5 biji buah pelaga
- 3 bunga cengkih
- 150ml minyak masak - hasil gorengan ayam tadi (ikut keperluan)
- 2 genggaman lada kering (rebus dan toskan)
- 3 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 4 batang serai
- 3 labu bawang besar
- 4 labu bawang merah
- 6 ulas bawang putih (Semua bahan di atas diblend dan ditumiskan bersama Bahan B)
- 1 cawan santan
- 1/2 cawan tomato puree
- 1 cawan sos cili
Tips
- Serai dan lengkuas perlu diracik halus sebelum diblend
- Jumlah santan akan mempengaruhi warna masakan
- Seimbangkan rasa masam dengan gula
- Berhati-hati dengan garam kerana ayam telah masin.
No comments:
Post a Comment