Menu

IKAN GERUT 3 RASA





Bahan A:
  • 1 ekor ikan gerut saiz sederhana (+-1kg) dibelah belakang - bersihkan. Garam kunyitkan dan goreng.
Bahan B:
  • 5 ulas bawang putih 
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 tangkai cili kering                                                                                                                        ( diblend bersama)
  • 2" halia - dimayang halus
  • garam
  • gula 
  • 4 sdm sos cili
  • 2 sdm sos tiram
  • sebiji tomato (dipotong dadu)
  • sebiji bawang besar (dihiris nipis)
Penyediaan:
  • Panaskan minyak. Goreng ikan gerut sehingga garing. Ketepikan.
  • Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
  • Masukkan bahan yang telah diblend.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing. 
  • Masukkan halia
  • Masukkan sos cili dan sos tiram.
  • Tambah sedikit air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra. Masukkan garam dan gula. 
  • Masukkan hirisan bawang besar dan tomato yang dipotong dadu
  • Tutup api dan curahkan di atas ikan.
Tips:
  • Hati-hati dengan penggunaan air bagi mengelakan kuah cair. Tepung gandum tidak diperlukan untuk memekatkan kuah kerana penggunaan sos cili dan sos tiram.
  • Asam jawa boleh digunakan untuk menggantikan penggunaan sos.

No comments:

Post a Comment