Bahan A:
- 1 ekor ikan gerut saiz sederhana (+-1kg) dibelah belakang - bersihkan. Garam kunyitkan dan goreng.
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 5 tangkai cili kering ( diblend bersama)
- 2" halia - dimayang halus
- garam
- gula
- 4 sdm sos cili
- 2 sdm sos tiram
- sebiji tomato (dipotong dadu)
- sebiji bawang besar (dihiris nipis)
- Panaskan minyak. Goreng ikan gerut sehingga garing. Ketepikan.
- Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
- Masukkan bahan yang telah diblend.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
- Masukkan halia
- Masukkan sos cili dan sos tiram.
- Tambah sedikit air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra. Masukkan garam dan gula.
- Masukkan hirisan bawang besar dan tomato yang dipotong dadu
- Tutup api dan curahkan di atas ikan.
Tips:
- Hati-hati dengan penggunaan air bagi mengelakan kuah cair. Tepung gandum tidak diperlukan untuk memekatkan kuah kerana penggunaan sos cili dan sos tiram.
- Asam jawa boleh digunakan untuk menggantikan penggunaan sos.
No comments:
Post a Comment