Daging lembu 1kg - hidangan untuk 10 orang
(daging dihiris nipis dan lebar direbus empuk)
Bahan A (pes halia)
- 2 inci halia
- 5 ulas bawang putih
Bahan B (bahan tumisan - ditumbuk kasar)
- 2 inci kulit kayu manis
- 3 biji bunya lawang
- 5 biji buah pelaga
Bahan C
- 1 peket kecil serbuk kari daging
- 1/2 peket kecil serbuk kurma
- 1/2 peket kecil serbuk kari ikan
- 2 Sudu besar serbuk cili
Bahan D
- 5 sudu besar kicap pekat
- 3/4 botol kecil kicap manis cair
- 1/2 cawan air
- 2 hingga 3 keping asam keping
- 3 sudu besar bawang goreng - (ditumbuk halus)
Penyediaan
- Tumis Bahan A dan Bahan B dalam 200 ml minyak
- Sebatikan Bahan C dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan Bahan D
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Tips
- bilangan kepingan asam bergantung kepada keperluan.
- bawang goreng bertujuan untuk memekatkan kuah dan dimasukkan setelah daging masak, tunggu sehingga naik bau.
- masakan perlu dikacau selalu untuk mengelak berkerak dan hangit.
- imbangkan rasa manis dengan gula kerana kicap sedia manis.
- imbangkan rasa masin kerana kicap sedia masin.
- guna air rebusan daging
- seeloknya gunakan daging yang ada sedikit lemak untuk rasa yang lebih sedap.
No comments:
Post a Comment